woensdag 25 april 2012

Spraakgestuurd werken in Quayn

Gisteren zijn de contracten getekend tussen Questionwise BV (DRP & XS) en Its Language BV. De samenwerking heeft tot doel de spraaktechnologie van Its Language te koppelen aan Quayn.

Instellingen kunnen op termijn deze module via een aanvullende licentie aan laten zetten in Quayn. Alle vragen binnen Quayn kunnen daarna via spraak beantwoord worden. Zo kan eindelijk een stuk praktische spraak afgedekt worden via een online applicatie. Quayn zal daarmee het enige open toetssysteem zijn, dat op deze manier kan werken. Bedoeling is langzaam aan alle vraagtypes geschikt te maken voor spraaksturing. Een stap verder is het kunnen herkennen van semi-open vragen. Rond de technologie wordt samengewerkt met enkele universiteiten in onder meer Engeland.

Toepassingen hiervoor zijn onbeperkt:
  • Toepassing binnen Engelse lesmethodes. Met twee uitgeverijen starten we binnenkort een pilot.
  • Buitenlandse studenten eerst een spraakcursus voorleggen, voordat ze in Nederland kunnen gaan studeren. Voorlopig wordt alleen Engelse spraaksturing ondersteund.
  • Taaltrainingen voor bedrijven met werknemers die veel in het buitenland komen of daar contact mee hebben.
  • Spraaksturing voor personen met een lichamelijke beperking.
De technologie wordt op dit moment ingebouwd in de Quayn HTML5-player. Daarna zullen ook stappen worden gezet voor het interpreteren van korte open vragen. Gesproken tekst zal dan ook inhoudelijk beoordeeld kunnen worden en niet alleen op uitspraak. Na idioom, grammatica, lees- en schrijfvaardigheid, kan binnenkort ook spreekvaardigheid grotendeels online worden afgehandeld. Een must dus voor elke taaltraining of -opleiding. We verwachten dan ook dan alle instituten voor taaltraining hiermee zullen gaan werken. Binnenkort komen we ook met een ReadSpeaker-module, op basis waarvan alle teksten binnen een toets kunnen worden voorgelezen. Ideaal voor taalzwakke en dyslectische leerlingen en studenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten