vrijdag 31 augustus 2012

Belangrijke update Quayn

Vandaag hebben we versie 1.3.0 van Quayn in gebruik genomen. Een versie met wijzigingen waar de hele zomer met man en macht aan is gewerkt.
Versie 1.3.0 van de Quayn webportal bevat vele nieuwe functies en verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. Zo worden tussentijdse resultaten bij toetsafname opgeslagen, is het bewerken van metadata in de editor verbeterd en worden vreemde tekens (Russisch, Grieks, diakrieten) nu overal goed weergegeven.

Nieuw: mappen

De belangrijkste en meest opvallende wijziging is het gebruik van mappen in de portal. Werden in de voorgaande versie projecten en itembanken in één lange lijst gepresenteerd, in versie 1.3.0 worden ze ondergebracht in mappen. De onderdelen ‘Itembanken > Itembanken’ en ‘Projecten > Projecten’ zien er in versie 1.3.0 dan ook heel anders uit:
  • Aan de linkerkant staat de mappenstructuur, rechts worden de daarin aanwezige itembanken of projecten weergegeven.
  • Persoonlijke mappen kunnen gedeeld worden met andere gebruikers en met andere instellingen.
  • Het delen vindt plaats op mapniveau, niet op project- of itembankniveau.
  1. Persoonlijke mappen
    Het gaat om respectievelijk Mijn itembanken en Mijn projecten. In Mijn itembanken en Mijn Projecten kunnen eigen projecten en itembanken worden aangemaakt en beheerd.
    De persoonlijke mappen kunnen gedeeld worden met mensen binnen en buiten een instelling.
  2. Organisatie mappen
    Het gaat om de mappen Organisatie Itembanken en Organisatie Projecten.In deze mappen worden projecten en itembanken ondergebracht die binnen de organisatie gedeeld zijn. Deze kunnen vervolgens door iedereen waarmee de projecten en itembanken gedeeld zijn, gebruikt worden.
    De indeling van de Organisatie mappen wordt door de beheerder bepaald.
  3. Externe mappen
    Het gaat om de mappen Externe Projecten en Externe Itembanken.Deze mappen bevatten projecten en itembanken die door andere organisaties zijn gedeeld. Zo kan bijvoorbeeld binnen een grote scholengemeenschap locatie X besluiten om bepaalde projecten met locatie Y te delen. Of een uitgever kan haar itembanken openstellen voor scholen die haar methodes gebruikt.
Met de mappenstructuur kan elke gebruiker een eigen indeling gaan hanteren voor projecten en itembanken. Voor een school bijvoorbeeld op basis van opleiding, klas en niveau. Voor een uitgever bijvoorbeeld op basis van de uitgegeven methodes.

Tussentijdse opslag resultaten

Wat ook nieuw is in versie 1.3.0, is het tussentijds opslaan van resultaten tijdens de afname. Na elke beantwoorde vraag worden de resultaten tot dan toe opgeslagen. Mocht de toets, om wat voor reden ook (slechte verbinding, geen tijd meer, vraag loopt vast), worden afgebroken, en op een later tijdstip worden hervat, dan herkent Quayn dat de toets is afgebroken en biedt aan om op het afgebroken punt verder te gaan (uiteraard met behoud van de gegeven antwoorden).

Weergave vreemde tekens

We hebben op diverse plekken de weergave van vreemde tekens – diakrieten, symbolen, Griekse tekens, enz. – verbeterd. Deze verschijnen niet langer als vraagteken of als onleesbaar teken.

Overige veranderingen

Er is nog veel meer gewijzigd. Een kleine greep:
  • In het resultatenvenster, na afloop van een toets, krijgt de leerling nu ook visuele feedback bij hotspotvragen
  • Toetsen worden niet langer in een popup afgespeeld, maar op een nieuwe pagina in de browser
  • Projectinstellingen kunnen nu per planning aangepast worden
  • Het bewerken van metadata in de editor is verbeterd: er wordt nu overal rekening gehouden met de hiërarchische opbouw van de metadata

Geen opmerkingen:

Een reactie posten